Ποδήλατο + Βροχή

. . . Άχ βρε Ποδηλάτες !!!

Η βροχή μπορεί να είναι μια μεγάλη δικαιολογία για μια ημέρα ανάπαυσης, αλλά μερικές φορές βρέχει πολύ, για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, έτσι αργά ή γρήγορα αρχίζετε και εκνευρίζεστε . . . κοινώς τα . . . “παίρνετε στο κεφάλι”.

Μην στεναχωριέστε !

Λύσεις υπάρχουν, οικονομικές και προσιτές για όλους εμάς που αγαπάμε την ποδηλασία και δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε ένα λεπτό μακριά από την αγαπημένη μας σέλα !

Τι θα χρειαστούμε :

  • Προστατευτικά φτερά , μεγάλου μεγέθους, για να μπορέσουμε να εγκλωβίσουμε όσο περισσότερο όγκο νερού γίνεται και να περιορίσουμε αυτό το ενοχλητικό σπρέυ που πετάγεται στη πλάτη μας, αλλά και στα πόδια μας. Στο εμπόριο υπάρχουν πολύ καλές λύσεις για προστατευτικά φτερά πλήρους μεγέθους, τα οποία εφαρμόζονται όχι μόνο στις γέφυρες των φρένων, αλλά διαθέτουν ειδικές ελαστικές δέστρες για καλύτερο πιάσιμο τόσο στο μπροστινό πιρούνι, όσο και πίσω στα ψαλίδια και στη κάθετη σωλήνα του ποδηλάτου.
  • Ρουχισμός. Δεν γίνεται να πάρουμε μαζί μας όλη μας τη προίκα. Τα ρούχα μας πρέπει να είναι τα σωστά για τη κάθε περίσταση. Εάν το παρακάνουμε σύντομα θα υπερθερμανθούμε και θα διαπιστώσουμε για παράδειγμα ότι εν μέσω Νοέμβρη, κυριαρχούν στο σώμα μας κλιματολογικές συνθήκες Αυγούστου. Ούτε και το αντίθετο γίνεται . . . δηλαδή να φύγουμε με καλοκαιρινά ρούχα ελπίζοντας ότι με ένα καλό ζέσταμα που θα κάνουμε κάπου εκεί . . . ξέρετε εσείς . . . στις 80 με 95 σ.α.λ, θα πετύχουμε να διατηρήσουμε το σώμα μας ζεστό. Συγγνώμη δεν γίνεται. Κάπου μας περιμένει στην καλύτερη ένας λόφος όπου θα έχουμε ανεβάσει  παλμούς, αλλά και θερμοκρασία και μετά ; Έρχεται αυτό που αγαπούν οι περισσότεροι ποδηλάτες . . . η κατηφόρα και μαζι με τη κατηφόρα έρχεται και το αεράκι το δροσερό, το πιό δροσερό, η ψύχρα, που εάν έχουμε πόδια ξυρισμένα αυτά γίνονται σαν το δέρμα της κότας ή εάν έχουμε αφήσει το πόδι αξύριστο τότε βλέπουμε και καμαρώνουμε τις τρίχες κάγκελο. Απλά πράγματα. Φοράμε μακρύ κολάν – το είδος θα το αποφασίσετε Εσείς – μακριά μανίκια, ισοθερμική μπλούζα, καπέλάκι με γείσο για να μας προστατεύει από το νερό, αδιάβροχο ανοιχτού χρώματος για να είμαστε ευδιάκριτοι, γάντια, καλύματα παπουτσιών . . . και μην ξεχνάτε γυαλιά με ανοιχτόχρωμους φακούς. Σε όλα τα παραπάνω μπορείτε να προσθέσετε και τα φωτιστικά στοιχεία (μπροστινό λευκό & πισινό ερυθρό).
    Τι ξεχάσαμε . . . τι ξεχάσαμε ; Α . . . ναι ! Πάρτε μαζί σας και ένα με δύο φύλλα εφημερίδας. Όχι για να διαβάσετε τα αθλητικά γεγονότα, αλλά για να τη φορέσετε σε κάποια παρατεταμένη κατηφόρα. Θα σας βοηθήσει στο να απορροφήσει τον πολύτιμο ιδρώτα σας, αλλα και να σας ζεστάνει.
  • Η Βόλτα μας. Σχεδιάζουμε τη διαδρομή μας. Προτιμάμε να ποδηλατίσουμε σε διαδρομές που να μην έχουν ανηφόρες – όσο αυτό γίνεται – διότι στην κατηφόρα θα κρυώσουμε και θα είναι δύσκολο να επαναφέρουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας στα φυσιολογικά επίπεδα. Εάν σταματήσουμε, οι στάσεις μας θα πρέπει να είναι ουσιώδεις και ολιγόλεπτες. Μην ξεχάσετε να φάτε και να πιείτε, είναι τόσο εύκολο να ξεχάσετε να πίνετε αρκετά στη βροχή. Να αναγκάσετε τον εαυτό σας. Προσοχή !!! μην πέσετε στη παγίδα του αλκοόλ. Το λίγο ποτηράκι που θα επιχειρήσετε να πιείτε δεν θα σας ζεστάνει. Υπάρχουν τόσο ωραία ροφήματα !!!

Εν ολίγοις . . .

Η πιό δύσκολη απόφαση  για βόλτα στη βροχή είναι απλά να βγούμε από την πόρτα του σπιτιού μας. Ποτέ δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζουμε ότι πρόκειται να είναι ενώ απολαμβάνουμε το ζεστό καφέ μας και κοιτάζουμε έξω από το παράθυρο.

Αυτές οι συμβουλές θα σας επιτρέψουν να απολαύσετε και να έχετε όλους τους δρόμους στη διάθεσή σας και να σας δώσουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης επειδή είστε εκεί έξω . . . στη βροχή !

Καλή βόλτα να έχετε

Hello world!

Κίνητρο

Με τη βοήθεια ενός πολύ αγαπητού φίλου, πρώην συναδέλφου και συναθλητή, του Παύλου Χαλκιόπουλου που με ενέπνευσε στο να μοιραστώ τη δια βίου αγάπη μου για το ποδήλατο με τον κόσμο δημιουργήσαμε το Kefalonia Bike Challenge. Αυτό με έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο διότι από το 2015 που ξεκίνησε η εκδήλωση δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο στο νησί της Κεφαλονιάς και έκτοτε το Kefalonia Bike Challenge έχει γίνει η πιο θρυλική διαδρομή στα Ιόνια νησιά, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις σε όλη τη Χώρα.Τώρα που είμαι συνταξιούχος, το Kefalonia Bike Challenge με κρατάει αφοσιωμένο σε ένα σκοπό: Με εμπνέει να βλέπω τη ζωή διαφορετικά, ποδηλατικά, σαν μία ευκαιρία για να υποστηρίξω ενεργά την κοινότητά μου – στην οποία ανήκω – μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Πόρου, τον Πρόνησο και να συνεχίζω να βοηθάω τους άλλους να απολαμβάνουν  το άθλημα της ποδηλασίας όσο εγώ.

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο νέο μας blog. Σκοπός του είναι να παρέχει χρήσιμες γνώσεις και να σας καθοδηγήσει προς την επιτυχία σε μία επόμενη ποδηλατική εκδήλωση που θα συμμετέχετε, είτε πρόκειται για το δικό μας Kefalonia Bike Challenge. Λόγω της σχέσης μου με το ποδήλατο ως ενεργός αθλητής από τη δεκαετία του 80, έχω δημιουργήσει ένα δίκτυο σχέσεων με κορυφαίους εμπειρογνώμονες του κλάδου σχετικά με τον εξοπλισμό, τη διατροφή, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Η πολυετή εμπειρία μου από πρώτο χέρι αφορά την άνεση, την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα  στο ποδήλατο. Έχω δοκιμάσει και δει σχεδόν τα πάντα και θέλω να μοιραστώ αυτές τις ιδέες μαζί σας.

Σε αυτό το άρθρο θέλω να μιλήσω για το πιο κρίσιμο συστατικό. Τι είναι αυτό που μας παρακινεί και μας εμπνέει στο να οδηγούμε ποδήλατο. Το κίνητρο είναι η σπίθα που μας δίνει τη δύναμη να ωθήσουμε τα πετάλια και η δίψα για όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα. Προσωπικά ως κίνητρο θέτω τον καθορισμό στόχων που μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Ως ενεργός ποδηλάτης ακολουθούσα μία προδιαγεγραμμένη ρουτίνα. Έθετα ως στόχο το εβδομαδιαίο πρόγραμμα με διαφορετικές διαδρομές, θέτοντας στην κάθε ημέρα τα σημεία στα οποία έπρεπε να πάω χαλαρά, ή με ρυθμό, ή με ενότητες εντάσεων και όλα αυτά προσαρμοσμένα στην ανάλογη διαδρομή. Τη νύχτα, παραμονή της κάθε διαδρομής απεικόνιζα στο μυαλό μου τα σημεία της διαδρομής που ήθελα να κάνω, αλλά και πόση προσπάθεια ήθελα να καταβάλλω. Προετοιμαζόμουν νοητικά για το που θα γέμιζα τα μπουκάλια μου με νερό, πού θα σταματούσα για φαγητό, τι είδους ρούχα θα φορούσα ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που θα ίσχυαν και τι είδους εργασία θα έκανα επάνω στο ποδήλατο. Και όλα αυτά ακολουθώντας το κανόνα: Nα έχω τη μέγιστη ασφάλεια και προσοχή κατά το χρόνο της προσπάθειάς μου, φορώντας το προστατευτικό ποδηλατικό κράνος και να θέτω τα φυσικά όρια της αντοχής μου. Και το επόμενο πρωί…ήμουν προετοιμασμένος νοητικά και σωματικά, για να υποβάλλω τον εαυτό μου σε μία δύωρη, ή εξάωρη δοκιμασία…έτσι…εύκολα. Κοιτώντας πίσω στο παρελθόν ξαναζώ ότι αυτή η ‘τιμωρία’ που είχα υποβάλλει τον εαυτό μου, είχε πάρει σάρκα και οστά. Έβλεπα ανταπόδοση των κόπων μου, μπαίνοντας στη ζώνη αυξάνοντας τις προπονήσεις μου και εστιάζοντας στη καλή προετοιμασία.

Αυτά…τότε. Η ποδηλασία είναι πολύ διαφορετική για μένα τώρα. Η αποστολή που είχα να φέρω εις πέρας ακολουθώντας προγράμματα προπονήσεων για να μπορέσω να ανταποκριθώ στο ερασιτεχνικό αγωνιστικό πρόγραμμα λείπουν τώρα από τη καθημερινή ζωή μου. Είμαι ακριβώς όπως εσείς. Οδηγώ το ποδήλατό μου καθαρά για την ευχαρίστηση μου, για το καθημερινό θαύμα της ζωής που μου προσδίδει αυτή η επαφή. Αυτή η επαφή με κρατάει υγιή, στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα. Θεωρώ ότι πρέπει να αναζητήσουμε πολλές φορές το κίνητρο για να βγούμε από τη πόρτα του σπιτιού μας και ακόμα δυσκολότερο να κάνουμε ότι μας δίδεται δωρεάν και μας εκφράζει ως άτομα ανεξάρτητα. Εάν παραμελήσετε ή δεν επικεντρωθείτε στην ίδια την ουσία του ποιοι είσαστε και τι σας αρέσει να αντλήσετε από τη ζωή σας μπορεί να χάσετε τους στόχους σας στη καθημερινή σας ζωή. Για αυτό…δεν είναι μόνο σημαντικό, αλλά και ζωτικής σημασίας να έχουμε στόχους. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να οραματιζόμαστε, να θέτουμε στόχους, να πιέζουμε τους εαυτούς μας, Ποτέ. Με μόλις λίγα λεπτά της ημέρας που χρειαζόμαστε για να περάσουμε από το μυαλό μας, μία διανοητική λίστα ελέγχου για το πώς να επιτύχουμε τις περισσότερες από τις ποδηλατικές μας βόλτες  τόσο συναρπαστικές όσο την πρώτη μας βόλτα. Και ναι, αυτό ισχύει για τα πάντα στη ζωή, την εργασία μας, την οικογένειά μας και τους εαυτούς μας. Ορίστε μια ρουτίνα που σας προτείνω να δοκιμάσετε κάθε βράδυ πριν τον ύπνο. Δεν χρειάζεται να δεσμευτείτε για να το κάνετε αυτό κάθε ημέρα, απλά να το δοκιμάσετε αύριο βράδυ και στη συνέχεια προσπαθήστε ξανά την επόμενη νύχτα. Ας ελπίσουμε ότι με αυτόν τον τρόπο, θα εξελιχθεί  μια καλή συνήθεια για σας, και να σας βοηθήσει να έχετε ως κίνητρα …

Περάστε τη διαδικασία της βόλτα σας στο κεφάλι σας, θα χρειασθούν μόνο 3-4 λεπτά. Φανταστείτε ποια ρούχα θα φορέσετε, πόσα τρόφιμα και το νερό που θα πρέπει να φέρετε, την ακριβή διαδρομή που θα πάρετε και που θέλετε να κάνετε τα χρονικά σας διαστήματα (intervals) . Και μην ξεχάσετε να έχετε το ποδήλατό σας  έτοιμo να ξεκινήσει από το προηγούμενο βράδυ. Λιπάνετε την αλυσίδας σας, καθαρίστε τη, μπορείτε να βάλετε ακόμα και  τα μπουκάλια του νερού σας και το GPS για να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν. Προτείνω να περιμένετε να φουσκώσετε τα ελαστικά σας το πρωί για να βεβαιωθείτε ότι η πίεση είναι σωστή και δεν θα πάει κάτω μέσα σε μια νύχτα. Αυτές οι απλές εργασίες θα σας βάλουν στη σωστή νοοτροπία και θα εστιάσετε να αρχίσει η βόλτα σας με ευκολία . Γι ‘αυτό  δώστε  στον εαυτό σας μία ευκαιρία για να ξεκινήσετε τις  βόλτες σας πατώντας τώρα  στο πετάλι. Επιτρέψτε μου να ξέρω την εμπειρία σας με αυτό.